Sendikal Güç Birliği Platformu Kadın Koordinasyonu, dün (9 Mart 2013) 1. Kadın Emeği Çalıştayı’nı düzenledi. Aksaray’daki Belediye-İş Sendikası İstanbul şubeleri binası toplantı salonunda gerçekleşen çalıştaya sendikalardan, emek ve meslek örgütlerinden, kadın örgütlerinden kadınlar katıldılar.
Çalıştayın açılış sunumunu, “Sendikalarda farklı bir kadın örgütlenmesi deneyimi: Sendikal Güç Birliği Platformu Kadın Koordinasyonu” başlığıyla Selgin Zırhlı Kaplan yaptı. Kaplan, kadın koordinasyonunun ilk olarak 25 Kasım 2011’de, kadına yönelik şiddete karşı mücadele gününde kadın hareketinin eylem biçimlerini çağrıştıran bir kampanyayla bir araya geldiğini belirtti. Kadın koordinasyonu’nun, “eşit, adil, özgür bir yaşam için kadına yönelik şiddete son” sloganıyla yürütülen bu kampanyadan sonra birlikteliği sürdürmeye karar verdiğini aktardı.
Sendikal Güç Birliği Platformu’na lojistik destek sağlamak amacıyla değil, tümüyle cinsiyet ezilmesi temelli politika yapma biçimi ve birliğin kadın politikalarını oluşturma gayretiyle koordinasyonun diğer yapılardan farklı olduğunu vurguladı. Kadın Koordinasyonu’nun seçilmiş kadınlarla uzman kadınların birlikte çalıştığı bir yapı olduğunu, bunun kadın çalışmasının yöntemlerine uygunluk oluşturduğunu belirtti.
Sunumun ikinci bölümünde Tülin Çelik, Kadın Koordinasyonu’nun bugüne kadar yürüttüğü çalışmalar konusunda bilgi verdi.
Çalıştayın “Emek Piyasalarında Neoliberal Dönüşüm ve Kadınlar” başlığını taşıyan ilk oturumu Necla Akgökçe’nin moderatörlüğünde gerçekleşti. Birinci oturumda ilk olarak Yrd. Doç. Dr. Yelda Yücel konuştu. Yücel, krizde farklı refah devletlerinde emek piyasasının dönüşümü ve toplumsal cinsiyet üzerine bir sunum yaptı. Oturumun ikinci konuşmasını yapan Yrd. Doç. Dr. Feryal Saygılıgil, kadın mücadele pratiklerine değinerek, Meksika-ABD sınırında bulunan bir işyerindeki kadın örgütlenmesi örneğini anlattı. Oturumun son konuşmacısı Prof. Dr. Şemsa Özer ise, kadın istihdamı nasıl artar sorusunu yönelterek hükümetin kadın istihdamını arttırmak adına kadınlara esnek çalışma modelini getirmeye hazırlandığını, kadınların en kısa zamanda harekete geçmesi gerektiğini belirtti.
Çalıştayın “Sosyal Politikalarda ve Sendikalarda Kadın” başlıklı ikinci oturumunun moderatörlüğünü Neslihan Taşoluk Nakaş yaptı.
Bu oturumun birinci konuşmasını KADAV’dan Esen Özdemir yaptı. Özdemir, sendikalarda kadınların temsiliyeti üzerine yapmış olduğu, sayısal veriler de içeren araştırmasını sundu. Oturumun ikinci konuşmacısı olan Sosyal-İş’ten Bilge Çoban, sendikalarda kadın örgütlenmesinin sorunlarını, bu alana yönelik politikaları ve araçları anlatan bir sunum yaptı.
Çalıştay, yemek arasının ardından “Kadınlar Direniyor” başlıklı oturumla devam etti. Bu oturumun başında Güliz Sağlam ve Feryal Saygılıgil tarafından hazırlanan ve serbest bölgede çalışan kadınların sorunlarının anlatıldığı “Bölge” filminden bir bölüm izletildi. “Fikriyenin Hikâyesi” adını taşıyan bu bölümün özelliği, Fikriye Akgül’ün, İSMACO çalışanı olduğu dönemde çekilmiş olması. Çalıştayın son oturumunun devamında, sendikalı oldukları için işten atılan ve haklarını geri almak için direnen kadınlar yaşadıklarını paylaştılar. İSMACO Direnişi’nden Fikriye Akgül, Öznur Fazlıoğlu, DHL direnişinden Aysel Şimşek, İTÜ asistan direnişinden Didem Çınar yaşadıklarını anlattılar. İTO-Teknopark direnişinden ise Burçin Kuz’un çalıştaya gönderdiği mektubu okundu.
Çalıştaya katılan kadınlara, Kadın Koordinasyonun’nun logosunu taşıyan 8 Mart bez çantaları ve rozetleri dağıtıldı. Etkinlik, MARE Kadın Sesleri Topluluğu’nun söylediği şarkılarla son buldu.