“Güzel Günler İçin” sloganıyla, derneğimizin kuruluş yıldönümünü kutlamak için yaptığımız 2. İKD Buluşmasını bugün (3 Haziran Cumartesi) İstanbul Bostancı’da bulunan Birleşik Metal-İş Sendikasında gerçekleştirdik.
Fabrikalardan, iş yerlerinden, okullardan çok sayıda kadının katıldığı etkinliğimize saat 13.00’de farklı kadın ressam dostlarımızın resimlerinin yer aldığı Karma Sergi açılışıyla başladık. Aysan Beidaghdarshotorban, İona Tiron Tezçakın, Meryem Çetinkaya, Mine Dikel, Shahnaz Aghayeva, Zeren Turgay Demir ve Zehra Aral’ın resimlerinden oluşan sergimiz ilgiyle karşılandı.
Ardından tiyatro sanatçısı Merve İleri salonda bulunan herkesi selamlayarak A. Kadir, Süleyman İleri, W. Shakespeare’den ve 3 Haziran ölüm yıldönümü olan Nazım Hikmet’i de anarak ondan dizeler okudu. Merve İleri’nin etkileyici bir şekilde seslendirdiği şiirlerin ardından Yaşar Saltürk Özköse “Kadın’ın Toplumdaki Yeri” başlığıyla gerçekleştirilecek olan söyleşiyi yönetmesi için sözü İKD üyesi Yeşim Durak’a verdi.
Güzel günler için kadınlar örgütlenmeye
Moderatörlüğünü Yeşim arkadaşımızın üstlendiği söyleşide konuşmacı olarak Toplumcu Kurtuluş Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Fatma Şenden Zırhlı ve Tekgıda – İş Sendikası Eğitim Müdürü Esin Ergenç yer aldı.
Fatma Şenden Zırhlı “Toplumsal Mücadelede Kadınlar” başlığı altından Toplumcu Kurtuluş Dergisi’nin son sayısında yer verdikleri Kadın Kurtuluş Hareketi Dosyasındaki önemli çalışmaları paylaştı. Fransız devriminden Paris Komünü’ne, Ekim Devrimi’ne ve Kurtuluş Savaşı’na değin tüm mücadele alanlarında kadınların en ön saflarda yer aldığını belirtti. Ayrıca Olympe de Gouges’in “Kadın ve Kadın Yurttaş Hakları Bildirgesi”nde yer alan “Kadının idam sehpasına çıkma hakkı vardır, konuşma kürsüsüne çıkma hakkına da sahip olmalıdır!” sözünü hatırlatarak kadın mücadelesinin nerelerden bu noktaya geldiğine işaret etti. Ayrıca ilk kadın devlet bakanı olan Aleksandra Kollontay’ın ilk sosyal sigortalar yasası hazırlanmasındaki katkılarından ve Annelik ve Toplum kitabının bu yasaya olan katkılarından bahsetti. Yeşim arkadaşımızın kurtuluş savaşındaki sorusunu ise TKP üyesi Cemile Nuşirvanova ve Rahime Selimova’nın 1921 8 Mart’ını anlattıkları yazısından söz ederek ve sosyalist kadınların Kurtuluş Savaşında silah taşınmasından ulusal kurtuluş mücadelesini nasıl yükselttiklerine değin örnekler vererek yanıtladı. İKD’nin kuruluşundan bugüne yürüttüğü mücadeleye ve kadın haklarına dönük katkılarına değinen Zırhlı, günümüzde kadınların durumuyla ilgili olarak “Kadınları sahiplendireceğiz” diyen zihniyeti eleştirerek “Kadınların yaşamda insan onuruna yakışır bir şekilde yer alabilmesi için toplumsal mücadeleyi büyütmeliyiz” dedi.
“Çalışma Hayatında ve Sendikal Örgütlenmede Kadınlar” başlığıyla ikinci konuşmayı gerçekleştiren Esin Ergenç, emek alanında ve özellikle sendikalarda kadınların durumunu ele alan konuşma gerçekleştirdi. Kadın işçilerin örgütlenmesinin önemini vurgulayan Ergenç, kimi sendikaların yönetimlerinde kadınların yer almamasını ve AB fonlarından para alabilmek için göstermelik kadın projeleri yapmalarını eleştirdi. Ayrıca rakamlarla tüm dünyada kadınların sendikalaşma oranının arttığını belirtti ve ne yazık ki bu artışın sendikaların yönetim mekanizmalarına yansımadığını söyledi. Emekçi kadınların özellikle direnişlerde ön saflarda yer aldığını belirten Ergenç, Bel Karper ve Flormar direnişlerini örnek olarak gösterdi. Bu türden kadın buluşmalarını sendikalarla ortak yapmanın önemini vurguladı ve bir şeyleri değiştirmek için sesimizi daha çok çıkarmamız gerektiğini söyledi.
Oldukça verimli geçen soru cevap kısmının ardından müzik dinletisi için ara verildi.
Güzel günler için hep bir ağızdan ezgilerimizi dillendirdik
Etkinliğimizin ikinci yarısında Kadınların Sesi Müzik Topluluğu ezgileriyle bizlerle oldu. Ayrıca konuk sanatçı olarak Ali Öztürk, Emel Halis, Muzaffer Aktar ve Nuray Salcan da etkinliğimizi renklendirdi. Halk türkülerimizden kadın ezgilerine çok sayıda şarkıyı hep bir ağızdan söyledik. “Yaşasın Kadın Dayanışması” ve “Kadınlar birlikte, birlikte güçlü!” sloganlarını tek bir ağızdan, tek bir yürekten seslendirerek etkinliğimizi alkışlarla sonlandırdık.