Grev hakkına sahip çıktıkları için işten atılan THY’deki kadın işçileriyle dayanışma amacıyla SGBP tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi.
Türk-İş yönetimine muhalif sendikaların oluşturduğu Sendikal Güç Birliği Platformu (SGBP) direnişteki kadın hava yolu çalışanları ile dayanışma için dün (24 Temmuz 2012) bir basın toplantısı gerçekleştirdi. İstanbul Beyoğlu TMMOB’da saat 19.00’da gerçekleşen basın toplantısına SGBP, DİSK Kadın Komisyonu, çok sayıda kadın örgütü ve İKD katıldı.
Basın toplantısında ilk sözü SGBP adına Necla Akgökçe aldı. Akgökçe konuşmasında; THY yönetiminin hava yolu işçilerine yaptığı haksızlıktan söz ederek işçilerin işlerine geri alınması için eylem, etkinlik ve kampanyaların örülmesinin gerekli olduğuna değindi.
Basın toplantısı, THY’de işten atılan ve direnişe devam eden kadın işçilerin konuşması ile devam etti. Çalışma şartlarının olumsuzluklarından ve meslek hastalıklarına rağmen rapor dahi alamadıklarından bahseden işçiler, hostesler için boy ve kiloları arasında 6 birimlik fark olmasının zorunlu tutulduğunu ve buna aykırı durumlarda uyarı cezası aldıklarını, sürecin işten atılmaya kadar gittiğini belirtti. Rahim sarkması, radyasyona maruz kalma ve sürekli seyahat ettikleri için kulak zarı delinmesi ise bu işkolundaki meslek hastalıkları arasında. Böylesi risklere maruz kalmalarına rağmen iki günü aşan sağlık raporu kullanan işçiler işten atılmakla yüz yüze kalıyor. Grev yasağına karşı verilen mücadele sırasında işten çıkarılan 305 işçinin tamamen sendikal gerekçelerle işten atıldıklarını anlatan konuşmacı işten atılma şeklinin dahi hukuki olmadığını hatırlattı.
Kadın işçilerin aktardığına göre şu anda 260’a yakın kadın işçi işten atılmış. Ayrıca her türlü taciz ve mobbinge maruz kaldıklarını ve bu konularla ilgili başvuracakları bir merci olmadığını söylüyorlar. Bütün bunlara karşın elde ettikleri özlük haklarının TİS ile ortaya konulduğunu fakat grev yasağı ile bu haklarının da tehlikeye girdini hatırlatıyorlar. THY yönetiminin sürekli haklarını gasbettiğinden, bugün alınan karara göre ise seyahatlar arası 48 saat dinlenmenin 24 saate düşürüldüğünden söz ediyorlar.
Kadın hava yolu işçilerinin konuşmalarının ardından DİSK Kadın Komisyonu temsilcisi de işten atılan hava yolu işçileri için yapılacak kampanyanın sürekli olmasının gerekliliğine değindi.
İKD adına konuşan Pınar Altuntaş da sürecin başından beri hava yolu işçilerinin yanında olduklarından söz ederek her türlü eylem ve etkinlikte de hava yolu kadın işçilerinin yanında olmaya devam edeceklerini söyledi. Ayrıca işçilerin işlerine geri dönmesi için yapılacak her türlü eylem ve etkinliği de destekleyeceklerini belirtti.
Basın toplantısı, kadın hava yolu işçileri ile dayanışma için 4 Ağustos’ta Taksim’de sendikaların, siyasi partilerin ve kadın örgütlerinin desteğiyle kitlesel bir basın açıklaması ve eylem yapılmasının kararlaştırılması ile sona erdi.