İlerici Kadınlar Dayanışma Derneği İKD, 15 Mayıs Pazar günü Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezinde “GÜZEL GÜNLER İÇİN Kadının Toplumdaki Yeri” başlıklı etkinlik gerçekleştirdi.
İKD başkanı Yaşar Saltürk “Kadınların toplumda hak ettiği şekilde özgür ve eşit bireyler olarak yerini alması için verdiğimiz mücadeleyi büyütmek için bir aradayız. Değişmek ve değiştirmek, bu bahar günlerini kadının kurtuluşunun baharına döndürmek için buradayız” diyerek açılışı yaptı. Gericiliğin saldırısına karşı cumhuriyetten, laiklikten, kadın haklarından, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini vurguladı.
“İşte:
şu güneşten
düşen
ateşte
milyonlarla kırmızı yürek yanıyor!
sen de çıkar
göğsünün kafesinden yüreğini;
şu güneşten
düşen
ateşe fırlat;
yüreğini yüreklerimizin yanına at” diyerek sözlerine son verdi.
“Kadının Toplumdaki Yeri”
Etkinlik tiyatro sanatçısı Merve İleri’nin moderatörlüğünde Avukat Sedef Mutluer, SHU Öğr. Gör. Nurdan Bürüngüz ve İKD sözcüsü Nöber Özyürekoğlu’nun katıldığı “Kadının Toplumdaki Yeri” üzerine söyleşiyle devam etti.
İKD sözcüsü Nöber Özyürekoğlu kadın kurtuluşu hareketinin asırları aşan mücadelesine Türkiye’de önemli katkılar yapan İKD’nin amaçlarını, çalışma alanlarını, etkinliklerini anlattı. İKD’nin kadının kurtuluşunu işçi sınıfının ve toplumun kurtuluşuna bağlı gören bir kadın örgütü olduğunu vurguladı. Kadının ve toplumun kurtuluşu için bağımsız özgür bütün vatanı savunduklarını, cumhuriyeti toplumcu temellere yeniden ayağa kaldırmak istediklerimi söyledi.
Avukat Sedef Mutluer İstanbul Sözleşmesi, sözleşmenin Türkiye’de kadınlara sağladığı kazanımlar, Türkiye’nin bu sözleşmeden çekilmesi ve 6284 sayılı kanunun kadınlara sağladığı haklar hakkında bilgi verdi.
Sosyal Hizmet Uzmanı Öğr. Gör. Nurdan Bürüngüz de şiddetin yanı sıra bakım sorununa dikkat çekti. Yaşlı, hasta, engelli bireylerin ve çocukların bakımı için daha fazla toplum temelli bakım politikası üretilmesi için kadınların mücadelesinin emek ekseninde genişlemesi gerektiğini söyledi.
“Anahtar Sende”
Söyleşinin ardından Tiyatro İşçileri kadına yönelik şiddete karşı forum tiyatrosu gerçekleştirdi. ANAHTAR SENDE adlı oyunda gönüllü seyircilerden gelen cevaplarla çocuk anne ve baba karakterleri yorumlandı. Kendi deneyimlerini paylaşmak isteyen seyircilerle doğaçlama oyun sahnelendi.
“Ehlikalem Türküler”
Etkinliğin son bölümünde EHLİKALEM TÜRKÜLER’in müziği ile geleceğe dair umutlar tazelendi.